به همت حوزه هنری کردستان، آیین رونمایی از کتاب مجموعه نمایش «فصل سفید» و اجرای عمومی نمایشنامهخوانی «کافه چیا» با حضور قطبالدین صادقی در سنندج برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، دکتر قطبالدین صادقی از هنرمندان برجسته تئاتر و سینما در آیین رونمایی از کتاب مجموعه نمایش «فصل سفید» و اجرای عمومی نمایشنامهخوانی «کافه چیا» به نویسندگی و کارگردانی صابر دلبینا در محل پردیس سینمایی بهمن سنندج، جامعهشناسی هنری را به دو دسته تعریف کرد و گفت: به نظر من زمانی که راجع به جامعهشناسی هنری صحبت میکنیم، آن را باید به دو دسته تعریف کنیم، دستهای که بازتاب و دسته دیگر شکلدهنده ذهن است.
وی نمایش «کافه چیا» را در دسته بازتابدهنده عنوان کرد و افزود: این نمایش گرهای را راجع به ماجرایی انداخته است و ما رویدادی بزرگ را مشاهده نمیکنیم. بیشتر خردهکاریهای شخصیتی و لایه لایه انسانها و رویدادهایی مختص به آن زمان را میشناسیم.
صادقی آثار دلبینا را شاعرانه عنوان کرد و ادامه داد: روح شاعرانه در زندگی و فکر و باور او در تمام کارهایش جاری است و در این اثر هم روح شاعرانه زمسنان را به خوبی میتوان مشاهده کرد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: پیام نهایی نمایشنامه «کافه چیا»، همدلی و یکدلی مردم کُرد در زمان سختیها است و در این اثر به خوبی روح آشتیجویانه و صلحطلبی مردمان کُرد را میتوان مشاهده کرد.
وی در ادامه گریزی به فعالیتهای نمایشی قبل از انقلاب زد و گفت: زمانی که ما در سنندج شروع به کار کردیم، نمایشنامههای ایدئولوژیک دوران پهلوی بر نقطه قله خود رسیده بود.
وی گفت: در دوره پهلوی ما در سنندج اصولاً نمایشنامهنویس نداشتیم و افرادی همچون حسن فاروقی گاهاً نمایشنامههای طنز را مینوشت و عدهای هم اجرا میکردند.
صادقی در خصوص اولین کار جدی تئاتر در سنندج قبل از انقلاب گفت: آقای عرشی دبیر ادبیات بود، ایشان اولین بار چند نمایشنامه مورد قبول را آوردند و ما با اسعد اردلان و ... «پهلوان اکبر میمیرد» بهرام بیضایی را به عنوان اولین کار جدی اجرا کردیم. بعدها نمایشنامههای دیگری از جمله «قرعه برای مرگ»، «زاویه»، «دیکته» و «افعی طلایی» نصیریان را کار کردیم و تئاتر سنندج اینگونه شکل گرفت.
وی تئاتر کُردی را مرهون انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: بعد از انقلاب اولین نمایشنامههای کُردی نوشته شد و نویسندگی نمایشنامه به زبان کردی شکل گرفت.
این نویسنده مطرح عنوان کرد: مجله «سروه» استاد احمد قاضی اولین نشریه کردی بود که چاپ شد و به نوعی میتوان گفت آغازی بود برای نوشتن به زبان کردی و نمایشنامه تألیفی به زبان کردی بهراستی بعد از انقلاب ایران شکل گرفت.
وی با اظهار رضایت از سیر پیشرفت تئاتر کردستان گفت: نسلی که از دهه هفتاد در سنندج به صورت جدی کار تئاتر را ادامه دادند، امروز چراغ تئاتر را در استان به خوبی روشن نگه داشتهاند و خوب کار میکنند و شاهد حضور آنان در جشنوارههای مختلف نیز بودهایم و جوایز زیادی را هم کسب کردهاند.
صادقی با اشاره به سختیهای کشیده شده در این مسیر تصریح کرد: عمر و سالها تلاش پشت سر این موفقیتهاست که باید به خوبی از آن مراقبت شود.
وی با قدردانی از مجموعه اقدامات حوزه هنری کردستان در عرصههای مختلف هنری و حمایت از هنرمندان گفت: امکانات بسیار خوبی در بحث زیرساختهای هنری در چند سال اخیر در استان شکل گرفته است که بخش عظیمی از آن مرهون تلاشهای رئیس حوزه هنری استان کردستان است.
وقایع انقلاب در «کافه چیا»
«کافه چیا» عنوان نمایشنامهای از «صابر دلبینا» نویسنده و کارگردان تئاتر کردستانی است که وقایع و رخدادهای دوران انقلاب را با زبان هنر بیان میکند.
«کافه چیا» اثری متناسب با هنر متعهد و انقلابی است. «چیا» واژهای کُردی به معنی کوه و کوهستان و اسم پسرانه است و مردمان این دیار همانند کوه در برابر ناملایمات، سختیها و مشکلات استوار و مقاوم هستند و برای دفاع از آب و خاک خود هر سختی را به جان خریدهاند و «کافه چیا» نیز در قالب نمایشنامهای، فداکاریها و مقاومت مردم این دیار مقابل رژیم طاغوت را به نمایش میگذارد.
این نمایشنامه با نگاهی نو و هنرمندانه سعی در بازتاب و روایتگر رویدادهای دوران پیروزی انقلاب اسلامی را در کردستان داشته و این نگاه نو و خلاقانه باعث جذب نسل جوان و جویای امروزی شده است که در نوع خود جالب و حتی بینظیر است.
نویسنده و کارگردان «کافه چیا» نیز در پاسخ به این سؤال که هدف از نوشتن این نمایشنامه چه بوده است، گفت: خلق اثر هنری نیاز به برنامه و هدف از پیش تعیین شده ندارد و تعریف آن در هیچ مفهوم و قالبی نمیگنجد و موضوع یک محصول هنری در یک لحظه به ذهن خطور میکند.
صابر دلبینا افزود: با وجود تمام اینها اگر بخواهم به دنبال بهانهای برای نوشتن «کافه چیا» باشم، موضوع به یکی از روزهای بهمن سال ۱۳۵۷ برمیگردد که با یکی از دوستانم که تک فرزند نیز بود در یکی از خیابانهای سنندج در حال تردد بودیم که در جریان اتفاقات آن سال و بدون هیچ دلیلی مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
وی اضافه کرد: از همان زمان و بعد از کشته شدن دوستم این حس در درونم بود و به نوعی خودم را مدیون او میدانستم و دوست داشتم روزی این موضوع را دستمایه اثری هنری کنم که بهمن سال ۱۳۹۷ این مهم محقق و نتیجه آن نمایشنامه «کافه چیا» شد.
نمایشنامه «کافه چیا» تولید حوزه هنری کردستان و با حضور اعضای گروه هنری «ژین» سنندج اجرا میشود.
وی اظهار داشت: نقشهای این نمایش توسط هنرمندان شناخته شده و مطرح استان از جمله «رضا حاج خسروی»، «هانا مرادی»، «صالح فیضی»، «یاور آقایی» و «اشکان کمانگر» اجرا میشود.
«ناصر خالدیان» موسیقی و طراحی افکت و «شیلان برهانی» به عنوان گرافیست در اجرای نمایشنامه نویسی «کافه چیا» همراهی میکنند.
در این نمایشنامه سعی شده تا با بازخوانی اتفاقات دوران انقلاب در قالب آثار هنری، نسل جدید که آن دوران را تجربه نکردهاند با رخدادهای دوران انقلاب آشنا شوند. این نگاه هنرمندانه برای روایتهای تاریخی باعث انتقال آسانتر مفاهیم انقلاب و نهادینه کردن فرهنگ ایثار و از خودگذشتگی در بین نسل جوان میشود.
پس از اجرای این نمایشنامه از کتاب «فصل سفید» مجموعه نمایشنامه این نویسنده و کارگردان کردستانی که توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده بود با حضور کارشناسان در قالب یک پنل تخصصی رونمایی شد.
انتهای پیام/
نظر شما